26 marca – piątek

Międzynarodowy Dzień Szpinaku

 

       Najstarsze informacje o uprawie tej rośliny pochodzą z rejonu Persji. W Polsce szpinak uprawiany był co najmniej od końca XVII w.

 

Dlaczego powinniśmy jeść szpinak?

      Jego liście są niezwykle zdrowe za sprawą znajdujących się tam witamin. zawierają one takie witaminy, jak  witamina C, A, E, B6, kwas foliowy oraz sole mineralne: żelazo,  magnez i potas. Szpinak warzywny jest również bogatym źródłem białka oraz błonnika.

      Dzięki dużej zawartości magnezu, jedząc szpinak jesteśmy mniej zestresowani. Wysoka zawartość żelaza pozytywnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek.

      Dobrze doprawiony szpinak potrafi być rarytasem. Może więc warto, aby częściej gościł na naszym talerzu?

 

                                               Smacznego !

 

 źródło: www.kalbi.pl, wikipedia.org

 

      Grażyna Jaworska

      nauczyciel-bibliotekarz